Boventallig. Bijscholen?
De arbeidsmarkt is momenteel erg gunstig, maar als je je werkgever moet verlaten, is het toch een spannende tijd. Waar kan je terecht? Waarom zouden ze jou nemen en niet een veel jonger/ goedkoper iemand? Heb ik door het harde werken en tijd voor het gezin niet mijn eigen vaardigheden verwaarloosd?
In ieder geval heb je nu wat tijd en wellicht ook wat extra geld tot je beschikking. Een opleiding of cursus doen?
Natuurlijk een goed idee!ย De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan zo enorm snel, dat iedereen het idee van een leven lang leren wel heeft omarmd. Maar wat dan? En waar?
Inkopen van kennis
Als je iets inkoopt voor je werk; een systeem, materialen, een huurpand of een jurist, ben je gewend dit volgens een secuur protocol te doen, of gebruik te maken van door je werkgever geselecteerde leveranciers. Vreemd genoeg is bijna niemand zo zorgvuldig wanneer het gaat om in te kopen voor zichzelf. Veel mensen hebben dan ook achteraf het gevoel niet de juiste opleiding te hebben gekozen. Sommigen maken hem toch af, anderen niet.ย Verspild geld en verloren tijd.
Opleidingen zijn gemakkelijk te vinden
Dat klopt! Misschien wel iets tรฉ gemakkelijk! Er zijn alleen al duizenden langer durende HBO en WO opleidingen, neem trainen en cursussen mee kom je gemakkelijk boven de 10.000 uit. Dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheid opleiders, vormen van opleiding, en liggen de prijzen vaak ver uit elkaar.
Hoe vind ik dan de juiste?
Uiteraard moet de opleiding passen bij die nieuwe baan. Het is een middel en geen doel op zich. Daarnaast is het in ieder geval goed om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:
- Welk budget wil ik beschikbaar stellen?
- Hoe lang en hoe intensief?
- Wat past bij mijn competenties en leervermogen?
- Wat past bij mijn persoonlijkheid?
- In hoeverre is de opleiding relevant voor de lange duur?
- Hoe staat de opleiding op mijn CV?
Scholing in scholingskeuze
Hoe logisch de vragen ook zijn, ze gedegen beantwoorden is lang niet gemakkelijk. Daarom adviseer ik iets wat bijna niemand doet; laat je begeleiden in je scholingskeuze! Al vanaf ca 100,- heb je een goed gesprek over de mogelijkheden, de relevantie voor de arbeidsmarkt, en wat aansluit op jou en je (gewenste) carriรจre. Desgewenst kan je dit uitbreiden met tests, huiswerkopdrachten enย vragenlijsten om meer inzicht te krijgen in je capaciteiten, drijfveren en arbeidsmarkt.
Voorkom een dure teleurstelling! Laat je adviseren in scholingskeuze!