4 tips voor het perfecte outplacementtraject

Krijg je hulp aangeboden bij het vinden van ander werk? Dan kan je die hulp krijgen bij een outplacementbureau. Maar welk bureau of welke loopbaanbegeleider is het beste voor jou? In deze blog geef ik je vier tips die je kunnen helpen het perfecte outplacement traject voor jezelf samen te stellen.

#1     Bedenk wat je nodig hebt

Als je op zoek mag of moet naar ander werk komt er heel wat op je af. Misschien moet je echt even aan dat idee wennen bijvoorbeeld, en heb je niet direct ‘zin’ om te gaan solliciteren. Misschien weet je niet zo goed wat voor werk je eigenlijk wilt gaan doen. En als je dit wel weet dan moet je aan de slag met je sollicitatievaardigheden, je LinkedIn profiel, je netwerk. Wat voor soort hulp of informatie zou jij willen ontvangen? En misschien wil je ook wel graag begeleid worden door iemand met specifieke kennis, ervaring of eigenschappen. Bedenk, voordat je gaat zoeken naar de juiste begeleider, wat jij belangrijk vindt en zou willen terugzien in jouw traject.

#2     Laat je goed informeren

Het is goed mogelijk dat je werkgever al contacten heeft met outplacementbureaus. Vraag naar hun ervaringen met deze bureaus. Vraag ook, als dat niet duidelijk is, of je zelf je bureau mag kiezen. Mensen in je omgeving kunnen je mogelijk goede tips geven of hun ervaringen met je delen. Heb je een of meerdere bureaus op het oog? Vraag dan of je eens langs kan komen voor een vrijblijvende kennismaking. Tijdens het gesprek kan je je wensen toelichten en informatie inwinnen over de mogelijkheden die de ander je kan bieden. Als dat past bij wat jij nodig hebt, en het voelt goed, dan kan je een keuze maken.

#3           Kies je team

Bij sommige bureaus krijg je een vaste loopbaanbegeleider, bij andere krijg je met meerdere mensen te maken. Hoe zit dat bij het bureau van jouw keuze? Een outplacementtraject is hard werken, je hebt waarschijnlijk zowel deskundig advies nodig als support en sparringpartners. Fantastisch als je dat allemaal in een persoon kan vinden, maar je mag ook een team samenstellen. Ook kennissen, vrienden, collega’s en familie kunnen deel uitmaken van dat team. Vraag mensen of ze je willen helpen en geef aan wat je van deze personen nodig hebt.

#4           Check je verwachtingen.

Brieven schrijven, cursussen volgen, gesprekken voeren, vacatures zoeken. Ander werk zoeken kost tijd en energie. Het outplacementbureau leert je hoe je dat goed en slim kan doen. Soms denken mensen dat outplacementbureaus een soort uitzendbureaus zijn, met een etalage vol banen waar je uit kan kiezen. Zo werkt het meestal niet. Gelukkig niet, want dan zou je weinig keuze hebben. Wat je mag verwachten is dat het bureau met je meedenkt, je deskundig advies biedt en praktische tips geeft om je kansen op succes te vergroten. En natuurlijk biedt een outplacementbegeleider support als het even tegenzit en de hartelijke felicitaties bij het vinden van die baan!

Nu je het juiste traject en het juiste team hebt samengesteld en je weet wat je verwachten kan, ben je klaar om aan de slag te gaan. Veel succes!

– Katja Oostergetel
Loopbaancoach