Een leven lang leren

Een ‘hot’ thema in 2020. Waarom is dit noodzaak en stimuleert de overheid dit?

Door gebruik te maken van scholing kunnen werknemers up-to-date blijven bij veranderingen in hun baan, of makkelijker overstappen naar een andere baan. Ook als werkzoekende kun je je kans op werk vergroten door bijscholing of een lerend-werken traject. Zo blijven volwassenen flexibel inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Men kan op verschillende manieren bijleren. Dit kan in de praktijk (op de werkvloer), maar ook door het volgen van een opleiding of een cursus.

Noodzaak leven lang leren

De overheid stimuleert scholing van volwassenen om meerdere redenen:

  • De arbeidsmarkt verandert snel. Bepaalde beroepen verdwijnen en er komen nieuwe voor in de plaats. Denk aan beroepsgroepen die zijn ontstaan dankzij nieuwe technologie: het maken van apps, het programmeren van robots of het ontwikkelen van nanotechnologie.
  • Bedrijven en organisaties verspreiden zich steeds meer over de wereld. Daardoor neemt ook de concurrentie internationaal toe. Bij re-organisaties moeten sommige werknemers dan vertrekken. Daarom is het hebben van kennis op verschillende gebieden belangrijk geworden om makkelijker ergens anders aan de slag te kunnen.
  • Door alle snelle veranderingen op de arbeidsmarkt wordt de maatschappij ingewikkelder. Daarom is het voor iedereen van belang om goed overweg te kunnen met bijvoorbeeld taal, rekenen en computers.

Neem zelf verantwoordelijkheid

Naast dat organisaties maatregelen moeten nemen voor transformatie, is het belangrijkste dat iedereen zich ervan bewust is dat kennis noodzakelijk is om relevant te blijven in de arbeidsmarkt. Ontwikkel een houding om hiernaar te handelen. ‘Hoe kan ik relevante werkzaamheden uitvoeren, die tegelijkertijd leuk en interessant zijn’? ‘Wat kan ik vandaag leren en waar ben ik goed in’? Dit zijn cruciale vragen om ook in het digitale tijdperk relevant te blijven.