Personeelstekort in de horecasector

character woman old
De horeca kampt met een enorm personeelstekort. Dit is te wijten aan de lockdowns om het coronavirus in te dammen. Met name de laatste lockdown, die duurde van halverwege oktober tot eind april, was een harde klap voor de horeca. Hoe wordt dit momenteel opgelost?

Meer stabiliteit in andere banen

Veel horecaondernemers hebben het afgelopen jaar werknemers moeten ontslaan, omdat ze hen tijdens de lockdowns niet konden betalen. Deze mensen waren dus genoodzaakt om op zoek te gaan naar een andere baan; in branches waar wel genoeg werk te vinden was, ook tijdens corona. Denk aan supermarkten, pakketbezorgers en natuurlijk de zorg. Zij ervaren hierin nu stabiliteit, die zij in de horeca misten. Hierdoor keren zij vaak niet terug naar de horecasector.

Enorme achterstand

Er moet nog steeds een enorme achterstand worden ingehaald. De vraag bij de gasten verdwijnt niet, die staan nu juist te springen om een biertje. Terwijl horecaondernemers staan te springen om nieuw personeel. Momenteel zijn er echter volop kansen voor horecamedewerkers: er kan meer gevraagd worden door nieuwe medewerkers, en het vacatureaanbod is divers.

Een aanzienlijk deel van de eerdere werknemers is zoals gezegd uitgestroomd naar andere sectoren, die krijg je niet zo snel meer terug. Het werk-naar-werk beleid – dat medewerkers regelingen en voorzieningen biedt bij begeleiding naar ander werk als een organisatie gaat veranderen – heeft voor de horecabranche negatief uitgepakt.

Personeel uit het buitenland

Veel horecaondernemers gaan nu noodgedwongen op zoek naar personeel uit Spanje, Portugal of Griekenland, vooral als het gaat om koks. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van QR-code systemen en tablets om het tekort aan bedienend personeel op te vangen. En als de ondernemers in kwestie zelf ervaring hebben in de bediening of de keuken, springen ze vaak even bij. De instroom van horeca vakopleidingen is minimaal, die zit op zo’n 30% van de capaciteit (bron: NOS). Dit is alleen geen blijvende oplossing, want huisvesting voor deze mensen is ook een probleem.

Als er niet snel een oplossing komt voor het personeelstekort in de horeca, dan kan het zomaar zijn dat het terras (weer) leeg blijft. Nu niet vanwege corona, maar vanwege gebrek aan mensen die bedienen.