Welke diagnostische test past bij jou?

character woman old

Ter ondersteuning van de trajecten die we uitvoeren, maar ook als losse dienst, bieden we diagnostiek aan. Met diagnostiek bedoelen we dat we op methodische wijze antwoord trachten te krijgen op verschillende loopbaanvragen. Die methodische wijze wordt ondersteund door betrouwbare en valide online testen en vragenlijsten.

Wanneer wordt diagnostiek ingezet?

Onze dienstverlening wordt ondersteund met opdrachten en vragenlijsten die kunnen helpen een wervend persoonsprofiel op te stellen of kansrijke zoekberoepen te formuleren. Soms is dit echter onvoldoende of zijn er specifieke vragen die een grondige onderbouwing nodig hebben. Het kan zijn dat een opdrachtgever zelf aangeeft behoefte te hebben aan een bepaald onderzoek, maar het komt ook voor dat een van onze loopbaanbegeleiders concludeert dat een methodisch onderzoek nodig is en dit voorlegt aan de opdrachtgever. Ik zal de meest ingezette diensten kort beschrijven en een toelichting geven op de situatie waarbinnen het onderzoek van nut kan zijn.

Beroepskeuze- en loopbaanonderzoek

Een beroepskeuze en loopbaanonderzoek kan ingezet worden wanneer een kandidaat een loopbaanswitch moet of wil maken maar nog geen idee heeft in welke richting gezocht kan worden. Het kan dan concrete beroepen opleveren maar ook een overzicht van belangrijkste drijfveren en competenties om rekening mee te houden bij het maken van een keuze voor bepaalde rol of werkomgeving. Door hierbij ook naar de combinatie van drijfveren en talenten te kijken kan ook worden nagegaan welke taken en werkzaamheden energiegevers of juist energievreters zijn op het werk. Dat kan inzicht geven in reeds gemaakte keuzes en mogelijkheden tonen voor alternatieven die beter aansluiten.

Een voorbeeld: Een kandidaat, accountmanager bij een technisch bedrijf, merkte dat zijn motivatie om te scoren de laatste jaren was afgenomen en het hem steeds meer energie kostte zijn werk te doen. Hij voelde een behoefte iets met meer maatschappelijke waarde te doen maar twijfelde erg aan wat dat moest worden. Misschien leraar worden, of in de zorg gaan werken? Het beroepskeuze- en loopbaanonderzoek liet inderdaad geen hoge scores zien bij aspecten die met harde sales samengaan maar hij scoorde nog steeds wel hoog op competenties en drijfveren die passen bij relatiebeheer. Deze kandidaat koos ervoor zijn saleservaring te gebruiken maar zich meer op relatiebeheer te gaan richten binnen een bedrijf of organisatie met activiteiten in de sector zorg of onderwijs.  

Competenties -en capaciteitenonderzoek

Wanneer een kandidaat wel weet in welke richting hij zijn volgende loopbaanstap wil zetten maar niet helemaal duidelijk is of dit ook past bij de competenties en capaciteiten van een kandidaat, kan een competenties -en capaciteitenonderzoek geschikt zijn. Ook hier kunnen de vragenlijsten aangepast worden op de specifieke vraag van de kandidaat.

Een voorbeeld: Een kandidate moest zich volledig omscholen omdat haar oude werk niet meer passend was. Ze wilde graag salarisadministrateur worden en had een leer-werk traject gevonden, maar ze voldeed niet aan de instroomeis van een afgeronde HBO opleiding. De kadidate vroeg of ze als alternatief een rapport mocht overleggen waaruit haar werk- en denkniveau zou blijken en dat mocht. Werknemer deed het capaciteitenonderzoek en bleek de opleiding makkelijk aan te kunnen. Met het rapport in de hand mocht ze starten. 

Competenties -en capaciteitenonderzoek (psychologisch)

Hiernaast zijn er ook mogelijkheden voor een diepgaander onderzoek uitgevoerd door een ervaren arbeids- en organisatiepsycholoog met een basisaantekening psychodiagnostiek van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen).

Een Arbeidspsychologisch onderzoek wordt ingezet om de (arbeids)mogelijkheden in kaart te brengen van iemand met psychische problematiek. Gedacht kan worden aan persoonlijkheidsproblematiek, situationele psychische klachten of spanningsklachten. Naast de aanwezige problematiek worden tevens persoonskenmerken, het algehele niveau van functioneren en eventueel de beroepsvoorkeuren (afhankelijk van de vraagstelling) inzichtelijk gemaakt. Het betreft maatwerk, waarbij het onderzoeksprogramma per cliënt zal verschillen, afhankelijk van de aanwezige problematiek, het niveau van functioneren en de specifieke vraagstelling.

Een voorbeeld: Een kandidate was in het beroep waarvoor ze was opgeleid al meerdere keren uitgevallen. Hoewel ze dit beroep nog steeds ambieerde moest ze erkennen dat er aspecten in het werk zaten waar ze steeds op vast liep. De werkgever van deze kandidate en de kandidate zelf kregen meer inzicht in de knelpunten en konden daardoor in gesprek over een passend takenpakket plus gerichte, externe begeleiding.  

We geven graag meer informatie over de mogelijkheden en denken mee of een dergelijk onderzoek in jouw situatie ondersteunend kan zijn.

– Katja Oostergetel (loopbaanbegeleider)