Solliciteren via LinkedIn

Social media kanalen zijn zeer geschikt om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van interessante organisaties en deze te benaderen. Social media kan je echter maken of breken. Hiervoor moet je goed weten hoe je per kanaal te werk dient te gaan als het om solliciteren gaat.

Solliciteren via LinkedIn

Op LinkedIn kun je in plaats van ‘vrienden’ op bijvoorbeeld Facebook, connecties maken. De reden dat je iemand uitnodigt om een connectie te maken is ook vaak anders dan een vriend toevoegen. LinkedIn is een zakelijk netwerk en ook op deze manier ingestoken. Op deze manier kun je door het maken van connecties een netwerk om je heen creëren en dit laten groeien. Iedereen waarvan jij denkt dat ze jou zouden kunnen helpen in je carrière, kun je uitnodigen als connectie. Collega’s, studiegenoten, maar ook vrienden en familie. Ook als iemand werkzaam is in een totaal andere branche, zou deze connectie in de toekomst nog waardevol kunnen zijn.

Ook kun je mensen om een aanbeveling vragen. Deze verschijnt dan op je profiel. Doe dit bij voorkeur als jullie contact nog recent is, en de persoon nog goed in zijn of haar geheugen heeft hoe het is om met jou samen te werken. Andersom kun je ook een recensie voor iemand anders schrijven. Hier toon je op een persoonlijkere manier je werkervaring mee aan.

Connecties en groepen

Wanneer je een organisatie interessant vindt en graag contact op wilt nemen, kun je via LinkedIn op zoek gaan naar mensen die bij dit bedrijf werkzaam zijn. Dit is een stuk makkelijker als een persoon die al in jouw netwerk zit een connectie heeft met zo iemand. Die eerstegraads connectie kan zelfs misschien wel een goed woordje voor je doen bij die connectie! Op dit moment is het wel belangrijk dat je profiel up to date is. Als iemand van het bedrijf naar jou op zoek gaat, moet deze een zo goed mogelijk beeld kunnen krijgen van jouw ervaring en skills.

Zelf wat actiever worden op LinkedIn is ook een goed idee als je op zoek bent naar een baan. Je kunt je aanmelden bij groepen waar over onderwerpen wordt gepraat die jij interessant vindt of veel van weet. Op deze manier kun je ook in contact komen met interessante mensen en organisaties die jou wellicht weer aan een baan kunnen helpen.

Do’s en don’ts

Do’s:

  • Je profiel up to date houden.
  • Voordat je een organisatie benadert, kijken of er werknemers van dat bedrijf in jouw netwerk zitten.
  • Je aanmelden bij groepen en deelnemen aan gesprekken.
  • Bij het benaderen van personen een toon kiezen die bij het bedrijf past waar jij graag zou willen werken.

Dont’s 

  • Nooit informatie op je profiel zetten die niet klopt. Dit is makkelijk te achterhalen.
  • Wanneer iemand jou een gunst verleent, bedankt hen hier dan voor en geef aan dat je deze persoon ook zal helpen wanneer dat nodig is.

Denk jij dat je nog hulp zou kunnen gebruiken met solliciteren via sociale media zoals LinkedIn? Bij Outplacement op Maat kun je het leren.