Wat doet een loopbaanbegeleider?

Een loopbaanbegeleider (of loopbaancoach / adviseur) begeleidt werknemers en adviseert hen op carrièregebied. Soms krijgen wij vragen over wat een loopbaanbegeleider nu precies doet.

Vraagstukken voor de loopbaanbegeleider

Vraagstukken die de loopbaanbegeleider met een kandidaat bespreekt zijn onder andere welk beroep, vakgebied of studierichting bij hem of haar past. Maar er wordt ook op persoonlijk gebied geïnvesteerd. De loopbaanbegeleider probeert voor de kandidaat inzichtelijk te maken wat voor type persoon of werknemer hij of zij is. Wat voor talenten heeft de kandidaat? Welke ambities heeft de kandidaat in het leven? In een outplacementtraject is het tevens belangrijk om te weten welke successen er al zijn behaald of wat de werknemer nog zou willen behalen op carrièregebied. Hoe kan hij / zij zichzelf verbeteren en in hoeverre is de kandidaat bereid om te investeren in zijn of haar carrière?

Tijdens het traject

De loopbaanbegeleider plant een intake met de kandidaat. Een traject bij OOM is altijd individueel. Sommige modules kunnen ook in groepsverband worden afgenomen als dit wenselijk is. Het traject begint met het voeren van dit eerste gesprek. Zo kan de loopbaanbegeleider achterhalen wat de wensen, talenten, behoeften, interesses, karaktereigenschappen en verbeterpunten van de kandidaat zijn.

Als de loopbaanbegeleider een goed beeld heeft van de kandidaat, kan deze de kandidaat adviseren en helpen zoeken naar geschikte beroepen, vakgebieden of wellicht een nieuwe opleiding. Hierbij wordt soms gebruik gemaakt van beroepkeuzeonderzoeken, competentietesten en / of persoonlijkheidsonderzoeken.

De loopbaanbegeleider stelt tijdens het traject rapportages op van alles wat is besproken. Deze informatie blijft tussen de loopbaanbegeleider en de kandidaat.