Weg gaan bij de werkgever in goed overleg
Vaak is een fusie, reorganisatie of een arbeidsconflict een reden om weg te gaan bij een werkgever. Maar er zijn natuurlijk genoeg werknemers die in goed overleg met de werkgever, hebben besloten te vertrekken en samen een plan opzetten om dat te realiseren.
Outplacement dรฉ oplossing
Voor werknemers die โniet meer passenโ in de veranderde organisatie is outplacement de juiste oplossing. Maar ook voor de werknemers die denken de werkzaamheden op lange termijn fysiek niet meer aan te kunnen, is outplacement een goede keuze. Soms werken deze werknemers in hun functie door, totdat zij iets anders hebben gevonden wat beter bij hen past of zijn zij vrijgesteld van werk om zich helemaal te focussen op een nieuwe externe baan.
Outplacement is een hele mooie manier om van werk naar werk te gaan zonder gaten te krijgen in het CV รฉn om weer met vertrouwen te kunnen solliciteren door de juiste begeleiding in de arbeidsmarkt. Ook is outplacement de manier om een actieplan op te stellen voor de nabije toekomst.
Voorbeeld uit de praktijk
Het is tevens het juiste moment om te spiegelen, met je coach, hoe je nu in je werkende leven staat: past de functie die je uitoefende nog wel bij je? Of zijn de strubbelingen toch werkplek gerelateerd? Met de antwoorden op deze vragen kun je je visie bijstellen.
Ik heb een vrouw begeleid die na jarenlange kinderopvang โfysiek een beetje op wasโ. Ze gaf aan dat ze toch echt wat anders wilde aan werkzaamheden, en dan vooral volledig buiten zorg gerelateerde functies i.v.m. haar leeftijd. Wij hebben hierover veel gesproken/gespard. Daarnaast heeft de cliรซnt testen gemaakt om te onderzoeken waar haar kwaliteiten en interesses liggen en heeft zij op een aantal plekken stage gelopen. Uiteindelijk heeft de cliรซnt de keuze gemaakt toch weer in de kinderopvang aan de slag te gaan in een (hogere) en daarmee leidinggevende functie bij een klein bedrijf. De rust die zij had gekregen in de aanloop naar het ontbinden van het dienstverband en de stages, hebben haar doen inzien dat ze toch in haar eigen vakgebied wilde blijven maar dan op een andere manier. Zij ervaarde dat haar kennis een toegevoegde waarde is. Iets waar de cliรซnt tijdens haar werk mentaal even niet de ruimte voor had om zich te realiseren. Soms is er even rust en confrontatie nodig om alles weer in perspectief te zien.
Een stap vooruit
Een dusdanig outplacement traject is succesvol omdat de werknemer door handvaten in zelfonderzoek zich realiseerde dat voorgaand nodig was om verder te komen. Immers: je zelfontplooiing en belemmeringen hoeven niet synchroon te lopen met de ontwikkelingen en mogelijkheden in het bedrijf waar je werkt. Dan is afscheid nemen juist een stap vooruit en zorgt voor duurzame inzetbaarheid i.p.v. uitval op termijn.
–ย Catharine Jongebloed
Loopbaancoach