Transitievergoeding

character woman old

Sinds 1 juli 2015 bestaat de ontslagvergoeding. Maar wat is dit nou precies? En wat kun je ermee?

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding waar je recht op hebt als je ontslagen wordt. Deze vergoeding wordt berekend aan de hand van het aantal jaren dat je in dienst bent en je bruto salaris. Met deze vergoeding kun je zaken bekostigen die je wellicht sneller aan een nieuwe baan kunnen helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een outplacement traject of opleidingskosten. Je hebt recht op een ontslagvergoeding wanneer je twee jaar in dienst bent.

De transitievergoeding is maximaal € 81.000,- of één jaarsalaris als dat hoger is.

Wanneer krijg je geen transitievergoeding?

Je krijgt geen transitievergoeding als je korter dan twee jaar in dienst bent. Er zijn daarnaast nog meer situaties waarbij je geen (of een gedeeltelijke) ontslagvergoeding krijgt:

  • Je dient zelf ontslag in;
  • Wanneer het gaat om een ontslag waarmee beide partijen akkoord gaan;
  • Je wordt ontslagen omdat je ernstig verwijtbaar hebt gehandeld (je hebt bijvoorbeeld diefstal gepleegd of fraude);
  • Je wordt ontslagen omdat je AOW krijgt of met pensioen gaat;

Mocht je werkgever geen ontslagvergoeding betalen terwijl je hier wel recht op hebt? Dan kun je hiervoor een rechter raadplegen. Dit moet echter wel binnen drie maanden na je ontslag.

Hoe hoog is mijn transitievergoeding?

De hoogte van je transitievergoeding kun je heel eenvoudig berekenen aan de hand van je leeftijd, dienstverband (aantal jaar) en je bruto maandinkomen. Hier vind je een handige formule om je transitievergoeding te berekenen.

“Toen ik mijn belangrijkste drijfveer leerde kennen kon ik de weloverwogen keuze maken om als loopbaanbegeleider bij Outplacement op Maat te gaan werken (waar je niet uitgeleerd hoeft te raken) en om weer te gaan studeren. Is ontwikkeling ook jouw sterkste drijfveer? Of zoek je fysieke uitdaging, avontuur of invloed? Ga het eens na en check of je nog op de goede plek zit.” – Loopbaanbegeleider Katja Oostergetel