Ontslagrecht & Corona

Er zijn veel vragen over ontslagen worden in de Coronatijd. Hoe zit het allemaal precies?

Verlof & Coronavirus

Jouw werkgever mag je niet ontslaan omdat je het coronavirus hebt. Tijdens de ziekte geldt namelijk een opzegverbod, en je salaris dient verplicht doorbetaald te worden. Je werkgever mag je dus ook niet verplichten om verlof op te nemen.

Dit kan anders zijn met verlof dat je al had opgenomen, bijvoorbeeld voor een vakantie: dit is per bedrijf verschillend geregeld. Het kan namelijk niet zo zijn dat het hele bedrijf ineens met vakantie gaat als het weer kan. Verlof dat je al had opgenomen kun je dan in dit geval niet terugtrekken, anders heeft iedereen te veel vakantiedagen over. Vraag dit na bij je werkgever.

Ontslag door de gevolgen van Corona

Je zou wel je baan kunnen verliezen door de gevolgen van de coronacrisis. Veel bedrijven worden namelijk economisch geraakt; misschien vallen sommige taken weg en de omzet daalt hierdoor weer. De regels van het ontslagrecht zijn echter niet veranderd. Als je werkgever jou wilt ontslaan, dan moet hij of zij de juiste procedure blijven volgen.

Je kunt in principe ook direct ontslagen worden als je pas aan het werk bent, en je nog in de proeftijd zit. Je werkgever hoeft geen rekening te houden met een opzegtermijn. De proeftijd moet dan echter wel voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Een proeftijd mag niet worden afgesproken bij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter. Het kan dus wél belangrijk zijn om te checken of dit juist is afgesproken.

Contract niet verlengd door Corona. Kan dit?

Als je een contract voor bepaalde tijd hebt dat bijna afloopt, dan is jouw werkgever in principe vrij om dit niet te verlengen. Let op! Dit is niet hetzelfde als het tussentijds opzeggen van een tijdelijk contract. Dit mag alleen met toestemming van UWV.

Wordt jouw contract niet verlengd? Dan moet je werkgever dit minimaal 1 maand voor de afloop van jouw contract (schriftelijk) aangeven. Heeft je werkgever hier niet aan voldaan? Dan dient hij of zij jouw salaris maximaal 1 extra maand door te betalen.

Ontslag door Corona bij een vast contract?

Als je werkgever dit wilt doen, is er toestemming nodig van UWV. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je werkgever te maken krijgt met een structurele werkvermindering. Hij of zij kan dan een ontslagaanvraag indienen bij UWV op de grond van bedrijfseconomische redenen. Er moet dan aangetoond kunnen worden dat hiervan sprake is, en herplaatsing niet mogelijk is.

Het kabinet wil natuurlijk wel voorkomen dat er veel mensen zonder werk komen te zitten. Daarom is er tijdelijk een noodmaatregel getroffen: de Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging Werkbehoud. Dit is om banen en inkomens toch zo veel mogelijk te beschermen. Je werkgever kan dan tijdelijk een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten (maximaal 90% van het loon). Werkgevers hebben hier recht op als de omzet minimaal 20% terugloopt door de gevolgen van het virus.