Duurzame inzetbaarheid en inkomsten versus realiteit en passie

De werknemer die loopbaanbegeleider Catharine Jongebloed in een outplacement traject begeleidde, was een 55 jarige universitair geschoolde man die al 27 jaar bij een van de grootste internationale bedrijven werkte in een hoog geplaatste financiële functie. Het bedrijf was/is aan het veranderen en dat heeft hem aan het denken gezet.

Hij heeft zichzelf de volgende vragen gesteld: pas ik nog wel bij dit bedrijf en vooral, wil ik hier nog passen? Het nemen van eigen regie op: zijn vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en zijn relevantie voor de werkgever en arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. Hij is tot de beslissing gekomen om afscheid te nemen van zijn functie en heeft een regeling getroffen met zijn werkgever en hij heeft een outplacementtraject aangeboden gekregen.

Wij hebben veel gesproken over zijn wensen en de werknemer heeft een aantal testen gemaakt. Het heeft zijn gevoel bevestigd en hij wou graag kijken naar maatschappelijk betrokken functies. In het verre verleden heeft hij dat eens op vrijwillige basis gedaan en dan vooral de intensieve begeleiding met jongeren. Hij verkeerde ook in de gelukkige financiële positie dat hij niet meer fulltime hoeft te werken. Anderzijds had hij niet de behoefte om een gerichte jarenlange opleiding te volgen (gezien zijn leeftijd) maar, een korte cursus was hij wel bereid toe. Wij hebben daarom gekeken naar de opties die er dan overbleven en gesprekken gearrangeerd bij diverse bedrijven en personen. Gezien de uitbraak van Covid 19 zijn sporen ook al ging achterlaten op de arbeidsmarkt was dat een extra component om rekening mee te houden. De gesprekken met diverse personen bij verschillende bedrijven waren zeer verhelderend en hebben hem inzicht gegeven in de diverse werkzaamheden en achtergrond die nodig is voor de uitvoering van de functies, een aantal functies zijn afgevallen doordat de werknemer de werkzaamheden toch niet voldoende interessant genoeg vond en vooral niet het idee had dat hij daarbij het verschil kon maken wat hij wenste.

De medewerker heeft er uiteindelijk voor gekozen met voorgenoemde invloeden en wetenschap als gegeven, een parttime baan aan te nemen in zijn eigen vakgebied maar dan op een lager niveau én daarnaast op vrijwillige basis in de maatschappelijke sector aan het werk te gaan. In de vrijwilligersfunctie krijgt hij de ruimte zich verder te ontwikkelen door in de nabije toekomst cursussen te volgen en vermoedelijk verder door te stromen in een betaalde functie. De huidige betaalde functie geeft toch wat zekerheid en een vast inkomen bij een bedrijf waar hij zich goed voelt en waar hij voor zijn gevoel past.

Kortom: De werknemer kan met tevredenheid terug kijken op zijn zoektocht en heeft voor zijn gevoel nu de juiste keuzes gemaakt en vermaakt zich zeer goed in beide functies.

– Catharine Jongebloed
Loopbaanbegeleider