Helaas verlaat je je werkgever vanwege een conflict op de werkvloer. In veel gevallen is het zo snel mogelijk accepteren van deze situatie het beste. Maar in sommige gevallen blijft het wellicht knagen. Conflictbemiddeling (mediation) kan helpen om er alsnog uit te komen met je werkgever.

​Is het echt nodig dat je moet vertrekken?

Soms heeft het te maken met een conflict met een leidinggevende of collega, met een hoog opgelopen ruzie die eigenlijk bij te leggen is of met een opeenstapeling van misverstanden en een tekort aan dialoog.

In deze gevallen kun je, bijvoorbeeld in combinatie met een outplacementtraject- één van onze mediators inschakelen om vast te stellen in hoeverre er een basis is om nader in gesprek te gaan, en vast te stellen of er een weg terug is die voor beiden partijen acceptabel en bevredigend is.

Programma op hoofdlijnen

Als er een conflictsituatie is ontstaan tussen twee werknemers, kan een mediator daarin bemiddelen. Maar het kan ook een conflict met een werkgever of leidinggevende betreffen. De mediator van Outplacement op Maat werkt volgens de MfN-richtlijnen en de gedragsregels die daarbij horen. De volgende punten zijn daarin belangrijk:

  • Rol van de mediator: transparant handelen en de partijen duidelijkheid verschaffen over de conflictbemiddeling, inclusief de eigen rol daarin.
  • Autonomie en vrijwilligheid: de mediator van OOM bewaakt de autonomie van de partijen en toetst hun betrokkenheid en vrijwillige deelname aan de conflictbemiddeling.
  • Onpartijdigheid en onafhankelijkheid: de mediator heeft een neutrale rol in het proces, voor hem of haar is de inhoud van de oplossing niet van belang, het enige belang is dát er een oplossing komt.
  • Vertrouwelijkheid: dit wil zeggen dat alles dat tijdens de conflictbemiddeling mondeling en schriftelijk wordt uitgewisseld, vertrouwelijk is.

Duur van de training

Conflictbemiddeling gaat in de eerste plaats over het op tafel krijgen van verschillende belangen en om door middel van onderhandelingen een voor beide partijen acceptabele oplossing te vinden. Het vereist een actieve deelname en begrip voor de ander om tot een goede oplossing te komen. Hoewel het verleden niet kan worden gewist, kan de toekomst nog vorm worden gegeven. Conflictbemiddeling kijkt vooral naar deze toekomst.

De duur van conflictbemiddeling verschilt per traject. Gemiddeld kunnen binnen drie sessies afspraken tussen partijen worden opgesteld en wordt er tot een oplossing gekomen.

Tarief € 117,- per uur

Download hier het productblad "conflictbemiddeling"